ClickCease
top of page
back.png

Få tillbaka ditt leende

Behandling av avbrutna tänder

Har du frågor?

Kontakta oss

Leg. Tandläkare Udaj Najim
Logo

En olycka kan inträffa

I grund och botten är tänderna starka, men självklart kan olyckor ske. Allt från en obetydlig flisa till att hela tandkronan eller roten spricker. Skadan kan inträffa om du tuggar på något hårt eller att du får en stöt eller en smäll. 

Photo

En avbruten tand kräver omedelbar tandvård.

Att ha en avbruten tand är verkligen ingen önskvärd situation. Tyvärr kan tänder fraktureras under lek, sportaktiviteter, olyckor och liknande. Tänder är vanligtvis mycket starka, men det finns en gräns för hur mycket de kan tåla. Ett kraftigt slag, en spark eller fall kan leda till allvarliga tandskador. Tandskador är ofta mycket smärtsamma och det är viktigt att tänka logiskt i dessa situationer. Ditt sunda förnuft bör leda dig till att omedelbart söka tandvård. Oavsett hur stor del av tanden som har skadats, är det nödvändigt att snabbt uppsöka en tandläkare. Denna akutbehandling kan erbjudas av oss på Tandvårdscentrum. Det finns inte mycket man kan göra på egen hand men kontakta oss så fixar vi resten.

Behandling av avbrutna tänder

Akut behandling av avbrutna/ frakturerade tänder kan kräva olika åtgärder beroende på skadans omfattning. I enklare fall kan en kompositfyllning vara tillräcklig, men mer komplexa skador kan kräva större behandling i from av krona. Beslut om behandlingsmetod görs först efter en omfattande och noggrann undersökning av tandläkaren. Vid allvarliga skador där tandnerven är involverad kan det bli nödvändigt med rotfyllning följt av en krona. Snabb och korrekt behandling är avgörande för ett gott resultat.

Vad kostar det att behandla en avbruten tand?

Svaret på den här frågan varierar från fall till fall. Det beror på att det finns stor skillnad i hur skadan ska behandlas, beroende på omfattning. För att svara på frågan är det därför först och främst nödvändigt att komma in och få skadan undersökt för att veta hur tanden är avbruten, om nerven är påverkad och andra faktorer. När detta är fastställt får du ett utförligt kostnadsförslag av tandläkaren.  

Ofta ställda frågor om avbrutna tänder

...som du kan få svar på här

Vi jobber här
bottom of page