ClickCease
top of page
back.png

Få tillbaka ditt leende

Kronor & broar

Har du frågor?

Kontakta oss

Udaj Najim
Logo

Kronor

Kronor är en långsiktig och väldokumenterad behandling för att bevara tänder som har skadats av karies, rotbehandling, stora fyllningar eller trauma.

Tandkrona kan jämföras med en skyddande hatt som täcker tanden och därmed förebygger framtida skador.

Det finns olika typer av tandkronor.

  • Metall-porslinskrona, som består av en metallkärna med porslin utvändigt.

  • En ren porslinskrona som täcker antingen hela tanden eller enbart ersätter den skadade delen.

Vilken typ som är optimal i din situation beror på olika faktorer och bestäms i samråd med tandläkaren.

Vi anpassar kronan så att den passar med de närliggande tänderna och övriga bettet. 

Udaj Najim

När rekommenderas tandkrona:

  • Vid stora sprickor och frakturer som sträcker sig djupt in i tanden. Kronan föredras framför en plastfyllning, eftersom kronan håller ihop tanden.

  • En tand med en omfattande och stor restauration (fyllning). I den situationen kan kronan förebygga framtida fyllningsfraktur. 

  • En rotbehandlad tand, då en stor del av tandsubstansen har förlorats och tanden är försvagad. 

  • Om dina tänder är mycket missfärgade eller har en glipa mellan framtänderna kan porslinskronor eller skalfasader skapa ett helt nytt och vackert utseende.

Ser en krona naturlig ut?

Med dagens teknik är det möjligt att framställa en krona som liknar en naturlig tand, både vad gäller form och färg. Därmed bör du inte vara orolig för att din framtida krona kommer att väcka uppmärksamhet. Du kan förvänta dig ett vackert och naturligt resultat, oavsett om kronan bara ska täcka en liten del av tanden eller om den ska ersätta hela tanden. En tandkrona kan inte bara ge dig tillbaka ditt vackra leende, utan kommer också att påverka tandens styrka. Detta kommer att göra det möjligt att förhindra framtida frakturer.

Hur mycket kostar en krona?

Tandkronan kostar mellan 6750- 7250 kronor beroende på materialval. Inom tandvården har man högkostnadsskydd som innebär att Försäkringskassan betalar en del av behandlingen och därmed blir kostnaden lägre. 

Är en kronbehandling smärtsam?

Själva processen att förbereda tandkronan är inte smärtsam eftersom det görs under lokalbedövning. Det är dock möjligt att uppleva obehag efter avslutad behandling, då bedövningen börjar avta. Dessa symtom kan uppstå efter tandpreparation: 

  • Ömhet i tandköttet

  • Obehag vid tuggning

  • Känslighet för kyla

Ovanstående besvär är mycket vanliga under de efterföljande dagarna. Tandkänslighet bör normalt avta inom några dagar till en vecka. Om symtomen inte försvinner eller avtar bör du uppsöka en tandläkare. Varaktig eller ökande smärta kan vara ett tecken på något är inte normalt. Smärtan kan till exempel bero på att nerven har påverkats eller är skadad. Om det är fallet är rotbehandling av tanden nödvändig. Observera att en krona som är för hög också kan orsaka liknande besvär.

Sammanfattningsvis är kronbehandlingen smärtfri tack vare lokalbedövning. Dock kan ett visst obehag uppstå efter tandpreparationen. 

Din tandläkare i Köping

På Tandvårdscentrum Köping har vi ett utmärk och lättillgängligt läge med förbindelse med buss och tåg. Om du är bosatt i Köping eller i närliggande ort och letar efter en tandläkare för kronbehandling är vi här för att hjälpa dig.

 

Vi har många års erfarenhet och högt kvalificerad arbetskvalité. Detta underlättar att erbjuda dig en specifik vägledning och rådgivning i olika frågor. Om du är osäker på något t.ex. materialval, priser och garantier, är du  välkommen att ringa eller mejla. 

Ofta ställda frågor om kronor

...som du kan få svar på här

Photo
bottom of page