ClickCease
top of page
back.png

Få tillbaka ditt leende

Tandköttsinflammation

Har du frågor?

Kontakta oss

Leg. Tandläkare Uday Najim
logo

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation(gingivit) uppstår vanligtvis på grund av dålig munhygien. Tandköttsinflammation är inte farligt i sig, men om inflammationen inte behandlas kan det utvecklas till parodontit(tandlossning). Därför är det viktigt att uppsöka tandläkare om du upplever tecken på tandköttsinflammation.

Blödande tandkött är ett tecken på inflammation i tandköttet. Eftersom tandköttsinflammation är ett vanligt problem, är det värt att veta hur det uppstår och hur det behandlas. Har du frågor om tandköttsinflammation har du kommit till rätt ställe. Vi är specialister på tandköttsinflammation och har en lång och gedigen erfarenhet av att behandla sådana besvär.

Varför uppstår tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation uppstår om man inte lyckas hålla sina tänder och tandkött rena. Sköter man inte tänderna och tandköttet tillräckligt, bildas bakteriebeläggningar på tänderna och längs tandköttskanten. Om bakterierna inte avlägsnas kommer de så småningom att omvandlas till tandsten, vilket ökar risken för utveckling av tandköttsinflammation. Kort sagt uppstår inflammationen på grund av bakterier som inte avlägsnas till följd av otillräcklig munhygien och leder ofta till blödande tandkött.

Önskar du att minimera risken att utveckla tandköttsinflammation, bör du borsta tänderna två gånger om dagen, använda tandtråd dagligen och dessutom se till att regelbundet besöka din tandläkare. Inflammerat tandkött är inte trevligt att ha och vi står alltid redo att hjälpa dig.

Tecken och symtom på tandköttsinflammation

Har jag drabbats av tandköttsinflammation?

Var uppmärksam på de vanligaste symtomen:

  • Blödande tandkött

  • Rött och svullet tandkött

  • Ömt tandkött

  • Dålig andedräkt

  • Dålig smak i munnen

Observera att du inte nödvändigtvis har utvecklat tandköttsinflammation bara för att du upplever något av ovanstående symtom. Till exempel du kan få ömt tandkött om du borstar dina tänder för hårt. I detta fall kan du också uppleva blödande tandkött utan att det är inflammerat. Det är dock något man bör vara uppmärksam på. För säkerhets skull bör du komma förbi för en kontroll (undersökning) om du är osäker. 

Risk för utveckling av parodontit

Det finns goda anledningar till att behandla tandköttsinflammation i god tid. Om den inte behandlas i tid, ökar risken för att utveckla parodontit(tandlossningsjukdom), vilket är både dyrare och mycket mer omfattande att behandla. Faktum är att parodontit är en av de vanligaste orsakerna till tandförlust hos personer över 40 år. Om du vill behålla dina tänder många år framöver, bör tandköttsinflammationen så snart som möjligt.

Om man inte behandlar parodontit, blir tänderna lösa och lossnar så småningom. Med andra ord kan det leda till allvarliga konsekvenser att ignorera tandköttsinflammation. Du gör dig själv och dina tänder en stor tjänst genom att agera istället för att ignorera.

Photo

Vem är i riskgruppen?

I princip kan alla människor drabbas av tandköttsinflammation. Det finns dock naturligtvis vissa som är mer utsatta än andra. Till exempel är det ett faktum att risken för att utveckla tandköttsinflammation ökar i samband med graviditet och diabetes på grund av hormonella förändringar. 

Tandköttsinflammation är något som de flesta upplever under kortare eller längre perioder, därför ska du inte känna dig ensam. Istället för att gå med besvär och vara orolig bör man kontakta sin tandläkare vid första möjliga tillfälle. Behandlingsmöjligheterna är nämligen många, smärtfria och kostnadseffektiva.

Ofta ställda frågor om tandköttsinflammation

... som du kan få svar på här

Photo
bottom of page