ClickCease
top of page
back.png

Förebygg hål och skador på dina tänder.

Tandrengöring

Kontakta oss

Har du frågor?

Leg. Tandläkare Udaj Najim
Logo

Tandrengöring

En bra munhygien kommer inte av sig själv. Det kräver regelbunden tandborstning och användning av tandtråd. Dessutom bör man till och från få en tandrengöring utförd av tandläkare eller tandhygienist. Detta sker i samband med den årliga undersökningen eller tandläkarbesök. Den regelbundna tandrengöringen är viktigt för att kunna upprätthålla ett friskt och fint tandkött. ​

Idén med att utföra en tandrengöring är att ta bort missfärgningar, tandsten och plack i syfte att förebygga tandköttsinflammation.

 

För att hjälpa dig att upprätthålla en bra munhygien, boka då tid hos oss för en grundlig tandrengöring. Det kommer definitivt dina tänder att tacka dig för.

Hur går en tandrengöring till?

Under en tandrengöring kommer tandläkaren eller tandhygienisten försiktigt att se till att mjuka beläggningar i form av plack och hårda beläggningar i form av tandsten avlägsnas. Eftersom tändernas yta blir slät och ren, blir det framöver lättare att hålla tänderna bakteriefria. Efter rengöringen kommer tänderna att poleras. Syftet med denna polering är att avlägsna tandmissfärgningarna. 

En tandrengöring tar varken lång tid eller gör ont. Ekonomiskt sett är det dessutom en mycket kostnadseffektiv investering.

Rens

Håll tänderna rena och bibehåll en god munhygien.

Att hålla tänder och tandkött rena är inte raketforskning. Du måste dock ha sunda munhyigenvanor för att minska risken för tandköttsinflammation, parodontit och hål i tänderna. Bakteriebeläggningar bildas på tänderna hos alla, men de kan och bör avlägsnas genom användning av tandborste och tandtråd. Dessutom bör regelbunden tandrengöring genomföras för att ta bort bakterier(beläggningar och tandsten) som inte kan avlägsnas med hjälp av egenvård i hemmet.​

Du kan göra följande för att upprätthålla en god munhygien:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen

  • Komplettera tandborstningen med användning av tandtråd eller andra hjälpmedel

  • Besök tandläkaren regelbundet

  • Sök tandläkare vid smärta och obehag

Din tandläkare kan ge dig ytterligare bra råd om vård av tänderna och tandköttet.

Hur ofta bör man få en tandrengöring?

Det finns inga fasta regler för hur ofta man ska genomgå en tandrengöring. Det bedöms individuellt utefter varje individs behov. Om du är tillräckligt flitig med att sköta och vårda dina tänder och tandkött, kan du i princip nöja dig med att få en tandrengöring gjord en gång om året hos tandläkaren i samband med den årliga undersökningen. Om du lider av tandköttsinflammation som orsakats av dålig munhygien, kan det bli nödvändigt att besöka tandläkaren lite oftare.

Eftersom många tandproblem och tandsjukdomar kan förebyggas med en tandrengöring, är det viktigt att följa tandläkarens anvisningar och rekommendationer när det gäller hur ofta du bör gå.

Vad kostar professionell tandrengöring hos tandläkaren?

På Tandvårdscentrum Köping ger vi dig alltid en bra översikt över kostnaderna, oavsett om du behöver en tandrengöring eller en rotbehandling. Om det bara handlar om en tandrengöring, kan du hitta det aktuella priset i vår prislista. Hos oss kan du få en grundlig tandrengöring till hög kvalité och bra pris. 

Vilka tandproblem och tandsjukdomar kan man förebygga med tandrengöring?

Att undvika smärtsamma och kostsamma tandproblem och tandsjukdomar bör fånga varje persons intresse. När olyckan är framme och man redan är drabbad av tandsjukdom, är man tvungen att genomgå någon form av behandling, vilket kan vara både obehagligt och dyrt. För att undvika detta bör du utnyttja möjligheten att få en professionell tandrengöring.

De flesta problem kan förebyggas med god munhygien. Vi har tidigare nämnt att man bland annat bör borsta tänderna två gånger om dagen och att det är viktigt att använda tandtråd. Detta kan sedan kompletteras med tandrengöring, där resten av bakteriebeläggningar och tandsten tas bort. Det är svårt att själv ta bort hårda beläggningar, varför det är bäst att låta en tandläkare eller tandhygienist göra detta.

Tandrengöringen bidrar till att förebygga många problem. Det gäller bland annat följande:

  • Tandköttsinflammation

  • Hål i tänderna

  • Parodontit

Dessutom kan du med god munhygien skapa ökat välbefinnande och fräschare andedräkt. Dålig andedräkt uppstår ofta som en konsekvens av dålig munhygien.

Upplev smärtfri tandrengöring

Att rengöra tänderna ska vara en smärtfri behandling. Du kan därmed tryggt besöka vår klinik för den planerade behandlingen utan att behöva oroa dig för att gå härifrån med mycket smärta och en dålig upplevelse.

Om du drar dig för att besöka tandläkaren på grund av tandläkarskräck, bör du veta att vi har stor erfarenhet av att behandla patienter som lider av detta. Om du önskar veta exakt hur en tandrengöring utförs steg-för-steg, så förklarar vi gärna detta för dig. Du är också välkommen att ställa frågor. Vi kommer att göra vårt yttersta för att tillgodose dina individuella behov.

En utökad tandrengöring kan bli nödvändig

Som grundregel räcker det att utföra tandrensning en gång per år. Då ligger fokus på att ta bort plack och hårda beläggningar i form av tandsten. Vi kan inte bara ta bort plack och tandsten, utan även ytliga missfärgningar.

 

Om det finns tecken på början till parodontit, kan en mer omfattande tandrengöring bli aktuell. Om du behöver en eller flera besök, fastställs det på en kort undersökning. Är det dags för den årliga tandrengöringen, kan du boka tid direkt. Detta går enkelt att göra via  vår onlinebokning.

Ofta ställda frågor om tandrengöring

... som du kan få svar på här

Vi jobber här
bottom of page