ClickCease
top of page
back.png

Vi tar hand om dig

Rotfyllning

Har du frågor?

Kontakta oss

Leg. Tandläkare Udaj Najim
Logo

Rotbehandling

Rotbehandling görs för att ta bort inflammation och därmed behålla tandens funktionalitet. Om tandinflammationen inte avlägsnas, uppstår ofta tandvärk och i värsta fall varböld i anslutning till tandens rot. Om inflammationen fortsätter, sprider den sig ut genom rotspetsen till käkbenet.

Rotbehandling av en tand kan vara nödvändig i flera fall:

 

Du har ett hål i tanden som når ända in till nerven.

Du har en tand med omfattande fyllning vilket gjort att tandnerven har tagit så mycket skada att den är död.

Du har en tand som har blivit utsatt för ett slag(trauma). En bit av tanden har gått sönder, så att nerven är blottlagd, eller tanden har fått en hård stöt, varpå nerven har dött.

Pris på rotbehandling

Det finns inte ett fast pris för rotbehandling. Utifrån vår prislista kan du se att priset för behandlingen beror på antalet kanaler. Du får ett utförligt kostnadsförslag inför behandlingen. Om du önskar en prisuppskattning, så att du exakt vet vad rotbehandlingen kommer att kosta totalt, kontakta oss idag.

Vi kan snabbt via telefon eller e-post ge dig en uppskattning av vad våra priser på rotbehandling är. Våra priser på rotbehandling är alltid bland de bästa på marknaden, samtidigt som kvaliteten är toppklass.

Våra behandlare har utfört flertalet rotbehandlingar och har därför hög kompetens inom dessa behandlingar.

Rotfyllning

Hur går en rotbehandling till

Vid en rotbehandling rengörs samtliga rotkanaler. Under rengöringen tar vi bort den inflammerade vävnaden. När tanden efter rengöringen är symtomfri, rotfyller vi tanden med ett naturligt gummimaterial (guttaperka).

När din tand är rotfylld, kommer tanden behandlas med antingen plastfyllning (om skadan har varit liten) eller fördelaktigen en krona (om skadan är mer omfattande). 

Det finns inte två tänder som är exakt likadana. Det kan finnas små, nästan osynliga rotkanaler, böjda eller krokiga rötter. I komplicerade fall kan en remiss till en specialisttandläkare inom området, på annan klinik vara nödvändigt.

Smärtor efter rotbehandling

En rotbehandling kan utföras helt utan smärtor. Du kommer inte att uppleva några smärtor under behandlingen tack vare bedövningen. Det betyder dock inte att det inte kan förekomma smärtor och obehag efteråt. Dessa smärtor bör dock vara tillfälliga och försvinna av sig själva inom ett par dagar. Om de inte gör det, bör du kontakta din tandläkare.

Rotbehandlingar är ganska omfattande, varför det inte är ovanligt att uppleva ömhet när bedövningen avtar. De efterföljande smärtorna kan vanligtvis behandlas med smärtstillande tabletter. Den vanligaste orsaken till att smärtor är nervrester i rotkanalen. 

Photo

Hur uppstår en rotinfektion?

Tandpulpainflammation uppstår när tandnerven dör med anledning av kariesangrepp. Karies består av bakterier, som kan sprida sig till tandens nerv och därmed skapa en inflammation. 

Här är de vanligaste tecknen på tandpulpainflammation: 

  • Färgförändring på tanden

  • Ömhet vid tuggning 

  • Ömhet i tandköttet

  • Dunkande smärtor

  • Dålig smak i munnen

Finns det ett alternativ till rotbehandling?

Tyvärr finns det inga bra alternativ till en rotbehandling. Det enda egentliga alternativet är att dra ut tanden och ersätta den med ett implantat eller bro. Är du inte intresserad av dessa alternativ, blir rotbehandlingen nödvändig.

Om inflammationen har spridit sig till rotspetsen, är det viktigt att man utför en rotbehandling så snabbt som möjligt. Om tanden inte rotbehandlas i tid, försvagas tanden ännu mer och förr eller senare kommer den att gå förlorad. Detta påverkar hela tandraden och kan orsaka förflyttningar av angränsnande tänder. Därför är det inte rekommenderat att avstå från rotbehandling om tandläkaren har rekommenderat denna behandling.

Vad kan man göra för att undvika en rotbehandling?

Ja, det är faktiskt ofta möjligt att undvika en rotbehandling genom förebyggande åtgärder.

En rotbehandling är vanligtvis något man vill undvika. Du är troligtvis intresserad av att göra ditt bästa för att undvika behovet av en sådan omfattande behandling. Nedan berättar vi vad du konkret kan göra för att förebygga tandpulpainflammation.

  • Prioritera regelbundna tandläkarbesök och upptäck hål i tänderna i tid – Du kanske inte tycker om att gå till tandläkaren, men det är nödvändigt för att upprätthålla en god tandhälsa. Genom att regelbundet besöka tandläkaren är det mer sannolikt att eventuella hål i tänderna upptäcks i tid. Om hålen upptäcks i tid, kan problemet behandlas i tid, innan en rotbehandling blir nödvändig.

  • Ha en god munhygien – En god munhygien kan förebygga många tandproblem, inklusive tandpulpainflammation. Det är därför inte bara en bra idé, utan en absolut nödvändighet, att borsta tänderna och tandköttet noggrant två gånger om dagen i två minuter. Dessutom är det rekommenderat att regelbundet använda tandtråd och mellanrumsborstar.

  • Ignorera aldrig tandvärk – Sist men inte minst är det viktigt att du inte ignorerar tandvärk. Orsaken till tandvärk bör identifieras och åtgärdas omedelbart.  

Finansiering av rotbehandlingar

Vi utför rotbehandlingar med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser.

Priset på en rotbehandling påverkas av flera faktorer bland annat antal rotkanaler och försvårande rotanatomi.

Hos Tandvårdscentrum Köping erbjuder vi förmånlig finansiering av din rotbehandling.

Fördelar med att få en rotbehandling finansierad genom Tandvårdscentrum:

  • Du kan fylla i och skicka in din ansökan på några minuter online redan på kliniken. 

  • Du kan när som helst lösa in krediten utan extra kostnader

Vill du ta del av de många fördelarna? Ansök idag och få din kommande rotbehandling finansierad på ett fördelaktigt sätt.

Ofta ställda frågor om rotbehandling

... som du kan få svar på här

Vi jobber här
bottom of page