ClickCease
top of page
back.png

Vi tar hand om dig

Tandvårdsrädsla

Har du frågor?

Kontakta oss

Leg. Tandläkare Uday Najim
Logo

Tandläkarskräck – låt oss hjälpa dig

Vi hjälper varje år flera patienter att bli av med sin tandläkarskräck, och vi skulle verkligen vilja hjälpa även dig.

Vi förstår fullt ut hur förlamande tandläkarskräck kan vara och hur svårt det kan vara att ens ringa till oss. Du ska veta att vi tar din rädsla på största allvar och avsätter extra mycket tid för din behandling, så att allt sker i din takt när du kommer och besöker oss. Kom ihåg att medan du läser detta är du redan ett steg närmare att bli av med din skräck.

Så hjälper vi dig att bli av med din tandläkarskräck

När du bokar en tid hos oss, kom ihåg att tala om för oss om din oro. Vi kommer då att avsätta extra gott om tid för behandlingen, så att vi kan ta det lugnt och i din takt.

När du bokar en tid hos oss kan du förvänta dig att:

  • Du bestämmer. Du får alltid veta vad som sker under din behandling. Även om vi är mycket uppmärksamma på dina signaler, får du gärna berätta för oss vad du kan hantera och vad du inte är redo för. Vi tar alla dina bekymmer på allvar och vi gör ingenting som du inte själv har sagt ja till.

  • Gott om tid. Vi ser till att avsätta tillräckligt med tid för att lyssna på dina bekymmer och vi förklarar grundligt vad behandlingen innebär.

  • Grundlig information. Vi informerar dig om behandlingens gång, både före, under och efter behandlingen. På det sättet är du delaktig i behandlingen och vet vad som händer, så att du aldrig känner att du förlorar kontrollen. Vi gör INGENTING utan att du är väl informerad och har sagt ja till det.

  • Du vet vad det kostar. Du har möjlighet att få kostnadsförslag direkt, så att du kan se vad din behandling kostar. 

  • Smärtlindring. Ofta uppstår tandläkarskräck på grund av rädsla för smärta. Det är därför viktigt att du är smärtlindrad när vi behandlar dig. Du kommer därför alltid att garanteras en smärtfri behandling hos oss.

  • Ta gärna med en person som stöd. Det kan vara en bra idé att ta med en person du känner dig trygg med som kan erbjuda extra stöd för dig. Någon som kan hålla dig i handen och ge dig den extra trygghet du behöver. Någon som kan hjälpa dig att uttrycka dina känslor om det blir svårt för dig under behandlingen.

  • Förtroende och respekt. Är en självklarhet hos oss. Vi kan inte betona det nog. Inga frågor och ingen ångest är obetydlig, varken för dig eller för oss.

Klorhexidin

Tandläkarskräck Köping

På Tandvårdscentrum Köping har vi hög erfarenget av att hjälpa patienter med tandläkarskräck.

Här lyssnar vi på dig och gör allt för att försäkra oss om att det blir en bra upplevelse för dig att vara patient hos oss. Vi tar oss god tid att prata med dig om din rädsla och gör ingenting utan att ha diskuterat det med dig först.

Är det möjligt att bli helt av med tandläkarskräck?

Svaret är Ja. Vi har många patienter som helt eller delvis har blivit av med sin tandläkarskräck, så det är definitivt möjligt. Hur lång tid det tar är väldigt individuellt. Som en generell regel upplever alla våra patienter med tandläkarskräck att deras skräck minskar kraftigt, om inte helt försvinner, efter bara några besök hos oss.

Tandläkarskräck Köping

Det finns många människor med tandläkarskräck i Köping, och vi vill verkligen hjälpa så många som möjligt att bli av med denna invalidiserande fobi. Sedan Tandvårdscentrum Köpings start vi nämligen behandlat många patienter med olika behov.

Boka tid för tandläkrbesök i Köping

När du bokar tid uppmanar vi dig att informera oss om din oro och rädsla. Med denna information kan vi skapa tid och utrymme för en trygg behandling. Vi strävar efter att ge dig en grundlig förståelse för vad som kommer att hända och vi svarar gärna på frågor längs vägen. Söker du därför efter en tandläkare i Köping med hög erfarenhet av tandläkarskräck, tveka inte att kontakta oss.

Varför lider jag av denna fobi?

Orsakerna till tandläkarskräck kan vara många. Därför är det inte möjligt att ange en orsak som gäller för alla. Vissa orsaker är dock vanligare än andra. Denna fobi är inte ärftlig, men vad är då anledningen till att du har utvecklat tandläkarskräck?

Ingen föds med tandläkarskräck. Om man bara en gång haft en dålig upplevelse hos tandläkaren, kan man riskera att plågas av fobin resten av livet. Även om dåliga upplevelser sällan upprepas, kan man bli så påverkad av en upplevelse att man inte kan få den ur huvudet igen. Rädslan kan vara så stor att den drabbade helt konsekvent undviker att besöka tandläkaren, även vid mer akuta behov. Detta kan på sikt få stora konsekvenser för tänderna och tandköttet. Många människor med tandläkarskräck har haft en dålig upplevelse i barndomen, men fobin kan även uppstå senare i livet.

En annan vanlig orsak är att man har hört en eller flera skräckhistorier. Kanske har man hört om någon som har fått alla tänder utdragna eller svimmat under en tandbehandling. Tyvärr kan sådana historier i vissa fall göra så stort intryck att det får mentala konsekvenser. Är man mycket känslig, kommer man vara mer benägen att bli påverkad av dessa historier, varför psyket också är en faktor. 

Tandläkarskräck kan även uppstå om man lider av dåligt självförtroende, till exempel om man skäms över sina tänder. Även om man i en sådan situation borde göra något åt problemet, kan man känna sig så generad att man helt undviker tandläkaren. Här på kliniken är vi allt annat än dömande, varför du kan vara helt trygg i vårt sällskap. Alla patienter behandlas lika – med stor respekt och hänsyn.

Vi är tandläkare med lång erfarenhet av att behandla patienter med tandläkarskräck.

Tandläkarskräck är en välkänd fobi. Du är långt ifrån ensam. Det är en riktig fobi med ett riktigt namn, Odontofobi. Det finns inget att skämmas över.

Rädslan är inte irrationell, eftersom rädslan för smärta och annat obehag är en naturlig överlevnadsmekanism. Men tandläkare med vår kompetens inom tandläkarskräck, kan hjälpa dig med din rädsla och ännu bättre helt ta bort rädslan.

Tandläkarskräck är på sätt och vis dåligt för dina tänder. Rädslan kommer att göra att du undviker att besöka tandläkaren. Helst ser du till att gå under radarn och inte reagera på påminnelser om tandläkarundersökningar. Det är helt och hållet förståeligt. Men paradoxalt nog skulle dessa regelbundna tandkontroller se till att du inte behöver genomgå större och smärtsamma operationer. För även om du har den mest och överväldigande rädslan för tandläkarbesök, så kommer du ändå en dag att stå på kliniken. Värkande tänder är en mycket obehaglig smärta och den går inte bort av sig själv. Tyvärr behöver du mer omfattande behandling när du alltför länge har gått med en smärta i munnen som bara blivit värre och värre.

Men vi tar gärna emot dig och hjälper dig tryggt igenom hela behandlingen, så att du kan gå hem med friska tänder och en säker försäkran om att din tandläkarskräck är borta för alltid.

Så kom gärna till oss – så hjälper vi med din tandläkarskräck.

Behandling för tandläkarskräck kommer att ge dig trygghet i tandläkarstolen.

Tandläkarskräck kan uppstå av flera olika anledningar. Många bär den med sig från en upplevelse som skett i barndomen.

Hemska historier om inkompetenta tandläkare kan också plötsligt fylla huvudet och bli värre och värre, tills tankarna har utvecklats till ångest.

Om du har en historik av ångestattacker och generell ångest kan du vara i riskzonen för att utveckla tandläkarskräck. Detta innebär dock inte nödvändigtvis att det gäller dig.

Tandläkare med lång erfarenhet av attbeahdnla patienter med tandläkarskräck i Köping

Våra klinik ligger i Köping. Om du bor här kan du inte använda avståndet till en tandläkare som en ursäkt att inte gå dit. 

Det är inte bara ditt mål att bli av med din rädsla för tandläkare – utan även vårat. Vi tar oss an uppgiften med stolthet.

Ofta ställda frågor om tandläkarskräck

... som du kan få svar på här

Vi jobber här
bottom of page