ClickCease
top of page
back.png

få hjälp med tandvärk genom

Klorhexidin

Har du frågor?

Kontakta oss

Leg. Tandläkare Uday Najim
Logo

De bästa råden mot tandköttsproblem 

Tandvärk och tandproblem kommer aldrig lägligt. Det försvinner tyvärr sällan av sig själv. Därför bör du ta itu med problemet på en gång. På denna sida får du den hel del bra råd för behandling av tandproblem och användning av Klorhexidin.

Akut tandvärk kan lindras med munsköljmedel som innehåller Klorhexidin

Klorhexidin (ett kemiskt antiseptisk ämne med stark antibakteriell aktivitet) är inte en mirakelkur. Men det kan lindra din tandvärk om den beror på bakterier. Du kan exempelvis använda Klorhexidin om du har smärta i tandköttet kring visdomständerna, eller om du upplever rodnad och svullnad runt tandköttet.

Du kan använda Klorhexidin på två olika sätt:

 • Applicera Klorhexidin gel på en bomullstops och smörj på det drabbade området 

eller …

 • Skölj munnen med munskölj som innehåller Klorhexidin 

Den ena metoden är inte mer rätt än den andra, så välj den metod du föredrar. Upplever du ingen eller begränsad effekt, bör du kontakta din tandläkare för tandundersökning. 

Köp Klorhexidin

Klorhexidin kan köpas på de flesta apotek utan recept. 

Vad hjälper Klorhexidin mot?

Klorhexidin är mest effektivt mot rodnad, svullnad och inflammation, och mindre effektivt mot isning och stickningar. Hur stor effekt det har beror på hur smärtan yttrar sig. Är du osäker på om Klorhexidin kan hjälpa dig att lindra din tandvärk, bör du kontakta din tandläkare. 

Klorhexidin

Smärtstillande tabletter

Vi jobber här

Klorhexidin kan göra underverk när man har tandvärk eller tandproblem, men i många fall kan det också vara en bra idé (eller rent av nödvändigt) att använda smärtstillande medicin. Du kan exempelvis ta 1g Alvedon i kombination med 400mg Ipren mot smärtan

Smärtstillande medicin har, som namnet antyder, till syfte att dämpa smärtan, men du kan inte förvänta dig att smärtan helt försvinner. Mer troligt är det att toppen av smärtan tas bort, så det blir lättare att klara av smärtan tills du har bokat tid hos din tandläkare. 

Innan du tar smärtstillande, rekommenderar vi att läsa bipacksedeln. Du bör dessutom se till att följa den rekommenderade dagsdosen. .

Upplever du ingen förbättring efter att ha tagit smärtstillande medicin, bör du kontakta din tandläkare.

 

 

Undvik fasta och hårda livsmedel

Om olyckan är framme och du har drabbats av kraftig tandvärk, är det inte oväsentligt vilken mat du stoppar i munnen. Du bör först och främst undvika fasta livsmedel. Dessutom bör du så långt det är möjligt undvika att konsumera mat- och dryckesvaror som är mycket kalla eller mycket varma. Detta kan nämligen förvärra din tandvärk.

Har du ont i tänderna är det viktigt att du låter dem vila och inte utsätta dem för onödig belastning. Därför bör du också undvika att äta morötter, äpplen, nötter eller annat som är hårt att tugga. Istället bör du under en period hålla dig till mjuk och flytande mat. Det kan till exempel vara i form av yoghurt, gröt eller soppa. 

Det är alltid bra att dricka mycket vatten. Men om du lider du av ilningar i tänderna bör du undvika att dricka alltför kallt vatten, då det förvärrar besvären.

tandværk

Dessa symtom finns vid tandvärk

Ofta är du säker på om det är tandvärk du har. Ändå kan det vara bra att veta vilka typiska symtom det finns på tandvärk, om du har ont i tänderna är det alltid viktigt att ta reda på varför.

Tandvärk kan uppstå av många olika skäl och ger ofta kraftig smärta. På grund av den svåra smärtan är det ett tillstånd som bör tas på allvar. Orsaker till tandvärk kan vara: hål i tänderna, spruckna tänder, otäta fyllningar eller blottade tandhalsar.

Här är klassiska symtom på tandvärk:

 • Smärta i en eller flera tänder (kan vara konstant eller sporadiskt och variera i omfattning)

 • Svullnad runt tänder och/eller tandkött

 • Blödning från tand eller tandkött

 • Känslighet för kall och varm mat och dryck

 • Stark rodnad i tandköttet

Om du känner igen dig i en eller flera av de ovannämnda punkterna  är det mycket sannolikt att du lider av tandvärk. Kort sagt rör det sig om tandvärk om du har ont i tänderna eller upplever obehag av något slag. Ibland är smärtorna mycket milda och kan gå över av sig själv, men i många fall är smärtorna konstanta och nästan outhärdliga. I nästa avsnitt kommer du att få lära dig mer om när du bör söka tandläkare vid misstanke om tandvärk.

När bör jag söka tandläkare?

Om du har tandvärk bör du alltid kontakta tandläkaren. Det kan vara så att det inte finns något att vara orolig för, men utan information om bakgrunden till smärtan kan det vara svårt att bedöma om tillståndet är allvarligt.

Om du kontaktar tandläkaren och beskriver dina smärtor, kan tandläkaren bedöma om det är nödvändigt att du kommer in för en konsultation och undersökning. 

Du bör som en grundregel uppsöka tandläkare om följande stämmer:

 • Du har haft ont i tänder och/eller tandkött i mer än 24 timmar

 • Du känner dig orolig

 • Du har kraftiga smärtor som du inte kan stå ut med 

 • Du har feber eller känner dig allmänpåverkad i samband med besvären

Om du känner igen dig i något av det ovannämnda, bör du kontakta tandläkaren snarast. Det är nämligen viktigt att orsaken till besvären hittas så snabbt som möjligt så att du kan få rätt behandling. Även mindre tandproblem kan växa sig större om de inte åtgärdas i tid.

Tills du kan få en tid hos tandläkaren, försök att hålla ner smärtorna genom att använda smärtstillande medicin, klorhexidin och kylförband.

Ofta ställda frågor om klorhexidin

... som du kan få svar på här

bottom of page